Emmaschool 18052012 c06be

door Joris Bos

Waarom heb jij het Emmazonnetje gekregen?

Het Emmazonnetje heb ik gekregen voor iets dat ik pasgeleden op de tennisbaan heb meegemaakt.

Op een hele gewone dinsdagmiddag had ik tennisles op Plaswijckpark. Toen Marijn (een vriendin) en ik klaar waren, viel er een man op het veld naast ons opeens neer. We dachten eerst dat de mannen een reanimatieoefening deden, maar het bleek al snel dat die man een hartaanval had. Marijn en ik hebben uiteindelijk de weg gewezen aan de ambulances.

Hoe wist je zo goed wat je moest doen?

Uit de lessen van EHBO in groep 8 van de Emmaschool wist ik nog dat het zinnig is om politie, brandweer en ambulances de goede weg te wijzen zodat zij snel naar de plek kunnen waar de hulp nodig is. In ons geval was er een vrouw die juist voor de ingang van Plaswijckpark ging stoppen omdat zij sirenes hoorde. Marijn en ik moesten bijna boos worden op die mevrouw voordat zij doorreed en de weg voor de hulpdiensten vrijmaakte. Dat was echt wel raar.

Hoe vond je het na afloop?

Op het moment dat Marijn en ik zagen dat de man echt hulp nodig had en hij ook hulp kreeg, was het bijna ‘gewoon’ om te doen. Pas toen we thuiskwamen vonden we het wel heftig wat we hadden mee gemaakt. ‘s Avonds werd ik nog gebeld door de stichting slachtofferhulp of ik nog hulp nodig had bij het verwerken van wat we op de tennisbaan gezien hadden. Omdat ik de volgende dag op kamp ging, heb ik dat uitgesteld. De eerste paar dagen moest ik er veel aan denken, maar nu denk ik er bijna helemaal niet meer aan.

Tip: ook de EHBO-lessen op de basisschool kunnen je ECHT helpen om een ander te helpen!!!